MAYA @ VESOLJE VESELJA

še vedno na siol.net


Še vedno si lahko ogledate posnetek Mayinega koncerta z desetčlansko zasedbo na festivalu Vesolje Veselja.

Po besedah prisotnih je bil to znova suveren, vizionarski nastop. Presenečenje je bilo toliko večje, saj so skladbe iz njenega prvenca imele nov obraz, prav tako pa je takrat predstavila nekaj novih skladb, ki so kasneje izšle na aktualni zgoščenki ČAS ZA NAS...

                 


Povezava na posnetek tukaj  ➝

 
ČAS ZA NAS
na voljo tudi v spletnih prodajalnah...


 

http://itunes.apple.com/album/cas-za-nas/id524397256?v0=9989&ign-mpt=uo=1

MAYA @ IZŠTEKANI

še vedno na mmcrtvslo.si


Še vedno lahko poslušate posnetek Mayinega koncerta z desetčlansko zasedbo v oddaji Izštekani na Valu 202, kjer so odigrali skladbe iz obeh plošč in tudi nekaj povsem novega...Povezava na posnetek tukaj  ➝

 

MAYA USTVARJA NOVE SKLADBE...


...vmes skoči na oder MGL, kjer poje in pleše v predstavi “Čarovnice iz Eastwicka”, v zadnjem času pa jo je bilo moč videti in slišati tudi na odru z big bandom Špicikuc, s katerim tu in tam odpoje par skladb, še vedno jo boste morda opazili na odru s kakšnim DJ-jem, Muratom & Joseom ali kom drugim...
 

O MAYI


Maya, “pionirka” slovenskega soula in r'n'b-ja, se je izstrelila v vrh slovenske glasbene scene v letu 2001. Prva zgoščenka z naslovom “Taka kot sm”, ki je nastala v sodelovanju z priznanima Janijem Hacetom in Iztokom Turkom, je izšla 2001 in prinesla svež veter na slovensko glasbeno sceno in vrsto kvalitetnih soul in r'n'b skladb. Takrat jo je na nastopih spremljala zasedba Elevators.

Par let kasneje je izšla skladba "Letela bom", ki se je uspešno vrtela na radijskih valovih. Sledilo je zatišje, v katerem se je Maya posvečala svoji novi plošči.

Leta 2009 se je predstavila z novo zasedbo na festivalu ”Vesolje Veselja”, kjer je kljub odrski in medijski odsotnosti, presenetila z dovršenim in vrhunsko izpeljanim programom ter posledično požela odlične kritike s strani poslušalcev in glasbenih kolegov. 

Na novem projektu z naslovom “Čas za nas” Maya združuje kopico uveljavljenih slovenskih in tujih glasbenikov, ki so glasbenim gurmanom že dobro poznani z odrov jazza, popa in klasične glasbe. Skupaj s producentom Igorjem Vičentićem, nekdanjim članom skupine “Heavy les wanted” sta ustvarila novo zgodbo, kjer se prepleta ”old school” funk, soul in acid jazz s sodobno produkcijo. Na albumu sta kot avtorja sodelovala tudi Robert Jukič in Jani Hace. Samosvoj, dozorel glasbeni izraz in slovenska besedila, katere odlikuje materinemu jeziku prevečkrat tuja mehkoba in miren tok.  

Skladbe so odmik od sredinskega slovenskega glasbenega razmišljanja in ustvarjanja ter se ne podreja zahtevam in normam trga. V svojih tekstih se Maya ukvarja z medčloveškimi odnosi, odnosom človeka do sistema, splošno apatičnostjo ljudi. Teksti so socialno in družbeno angažirani, osebno izpovedni, lirični, eksistencialistični in kot taki pripovedujejo, sprašujejo in opozarjajo, a vedno na način, ki postavlja človeka in njegovo sposobnost razmišljanja na prvo mesto.

Glasba upodablja sodobno urbano okolje in čas in se ne zanaša na preverjene vzorce, kar jo sili v temeljito razgradnjo in strukturiranje idej. Podaja se v drugačne izpeljave in oblike s pomočjo tako akustičnih kot elektronskih inštrumentov ter z velikim poudarkom osnovnega ljudskega inštrumenta - glasu. Črpa iz ameriške funk glasbe sedemdesetih let in urbanih zvokov Londona devetdesetih let prejšnjega tisočletja ter se meša s sodobnimi zvoki in samo obliko, ki je nevsakdanja, ne-vzorčna in kot taka potiska to glasbo na obrobje zaradi svoje nekonvencionalnosti in zahtevnosti. 

IN KAJ JE BILO PREJ IN VMES?


Maya je začela svojo glasbeno pot že v rani mladosti. Prvi glasbeni projekt je nastal v sodelovanju z Vanjo Vregom, članom zasedbe Garbage Enemy. Pripravil se je material, ki naj bi pristal na njenem debitantskem albumu, a čas za izdajo prvenca ni dozorel. Luč sveta je ugledala le pesem ''Sexy Music'', za katero se je posnel tudi videospot.

Konec leta 2001 je izdala svoj prvenec “Taka Kot Sm”, ki je nastal v sodelovanju z Janijem Hacetom in Iztokom Turkom. Tokrat se prvič zares preizkusi kot avtorica skladb, besedil in na koncu zaplava tudi v produkcijske vode, kjer z Iztokom Turkom dela na končni zvočni obdelavi. Plošča je označena kot prvi slovenski R'N'B in soul izdelek v našem prostoru. Album izide v samozaložbi Škuc Ventilator.

Svoje glasbeno udejstvovanje podkrepi s sodelovanjem in nastopanjem z glasbeniki skupine Elevators.


Vzporedno s promocijo svojega albuma se pojavlja kot gostja na različnih elektronskih projektih Dj Sharka (First Time, Never Let It Go, Supersticious, Keep On Movin) in Dj Umeka ( A Day Under The Sun). Pesem “A Day Under The Sun” izda nemška založba in zanjo posnamejo tudi videospot.


Na podelitvi Viktorjev leta 2002 predstavi drum'n'bass verzijo pesmi “Taka Kot Sm” , ki je nastala v sodelovanju s hrvaškim raperjem El Bahatteejem.


Leta 2005 se na svoji poti sreča z ekipo RDYO, s katero sodeluje na treh kompilacijah “Sladica” (Taka Kot Sm, Si Želim, Bad Girl). Kompilacije so bile izdane pri založbi Tetris.


Leta 2006 pride do glasbenega sodelovanja z Otom Pestnerjem v skladbi “Are You Sure”, v kateri je tudi avtorica teksta.


Leta 2007 je  povabljena k projektu “Prava Princeska” , za katerega sta z Igorjem Vičentičem naredila skladbo “Mila Neučakana”.  Projekt je izdala OKA otroška knjiga Ljubljana.


Od leta 2007 pa vse do danes se Maja veliko posveča tudi gledališču. Sodelovala je v mjuziklu “Kabaret” v produkciji gledališča MGL, trenutno nastopa v mjuziklu “Čarovnce iz Eastwicka”.


Med drugim pa se 2007 leta  začne posvečati tudi  svojemu novemu projektu. Svoji drugi plošči. Sodelovanje z Janijem Hacetom  se nadaljuje, a vendar sta za večinski del projekta kot avtorja in aranžerja odgovorna Maja Ajdič in Igor Vičentič. Na albumu je mogoče zaslediti kar nekaj sodelovanj, tako z domačimi ,kot tudi s tujimi glasbeniki.  Primesi elektronike, soula, funka, acid jazza in hip hopa ,ki se zlivajo v  fuzijo  sodobnega zvoka, priča o kreativni dejavnosti mladih ustvarjalcev na slovenskem področju.

✉mailto:info@mayamusic.si?subject=email%20subject

KONCERTI


25.01. Kulturni Dom, Krško, SI


2013

28.12.Merkaz Tarbut Mandel, Tel Aviv, Israel

26.12. Adama - Zikhron Yaakov, Israel

24.12. Ha Para -Moshav Shavei Zion, Israel

19.12. Bait Haamudim - Tel Aviv, Israel

05.10. Arthotel - Salzburg, Austria

27.09. Slavija - Maribor, SI

08.08. Taverna - Koper, SI

11.07. Pivo in cvetje - Laško, SI

23.06. Festival Lent - Maribor, SI

22.06. Pisani balon - Laško, SI

13.06. Repete - Ljubljana, SI

30.05. Dnevi mladih in kulture - Velenje, SI

Mayina razširjena glasbena družina...


Ana Bezjak - spremljevalni vokal . Katja Koren - spremljevalni vokal . Karin Zemljič - spremljevalni vokal . Martina Lajtner - spremljevalni vokal . Janja Tekavec - spremljevalni vokal . Katarina Nasteska - spremljevalni vokal . Igor Vićentić - klaviature, rhodes . Tonč Feinig - klaviature, orgle . Denis Horvat - klaviature, orgle - Erik Marenče - klaviature . Teo Collori - kitara . David Jarh - trobenta . Igor Matković - trobenta . Tomaž Gajšt - trobenta . Robert Jukič - bas . Blaž Korez - tolkala . Vid Žgajner - bobni . Thomas Kaefel - bobni . Žiga Kožar - bobni . David Morgan - bobni . Jure Rozman - bobni . Murat - beatbox . Nino Mureškič - tolkala

...upamo na še več takšnih koncertov in glasbenih izvajalcev, kot je Maya; izvajalcev, ki izstopajo in s svojo glasbo dejansko želijo nekaj sporočiti ter se ne podrejajo zahtevam vedno bolj nasičenega in enoličnega komercialnega trga. - Radio KAOShttp://www.radiokaos.info/popkaos/maya-navdusila-v-kinu-siska/
Čas za nas je prvi slovenski neo-soul izdelek - Matjaž Ambrožičhttp://www.projekt27.com/glasba/maya-cas-za-nas

Taka kot sm morate obvezno preveriti, saj spada med klasike slovenske muzike, pevka pa je skozi celi album konsistentna in ne popušča - Infectedsoul.com

Po dolgem času sem v svoj CD predvajalnik vtaknil album slovenske pevke Maye, ki je leta 2001 izdala zaenkrat edini album in za vedno spremenila podobo slovenske glasbe. Zelo dober in skuliran r&b, kjer Maya poje kot Mary J. Blige in India Arie ter ob glasbeni spremljavi Janija Haceta dela čisti presežek. Dejansko klasika slovenske glasbe... - Iztok Gartner, 2007